Potato chips
Potato chips

NOVA delar in livsmedel i fyra grupper enligt processningsgrad, från helt obehandlad (1) till ultraprocessad (4). I det här blogginlägget kan du läsa mer om vad de fyra grupperna innebär.

Grupp 1 är livsmedel som är obehandlade eller bara minimalt bearbetade, som grönsaker och kött. Grupp 2 är bearbetade kulinariska ingredienser, som oljor, salt, smör och socker. Grupp 3 är bearbetade livsmedel som färskt bröd, ostar eller konserverade grönsaker. Grupp 4 är ultraprocessade livsmedel och drycker som har genomgått en industriell omvandling med många ingredienser, som läsk och färdigmat.

Grupp 1 - obehandlade eller minimalt processade livsmedel

Till grupp 1 tillhör obehandlade eller naturliga livsmedel kommer direkt från växter (frukt, rötter, blad) eller djur (muskel, ägg, mjölk). De har inte genomgått någon som helst bearbetning mer än att man har tagit tillvara på den delen av som är ätbar av växten eller djuret.

Minimalt bearbetade livsmedel är de som har exempelvis torkats, rostats, krossats, kokats, pastöriserats eller frusits för att dels kunna förpackas men också förlänga hållbarheten utan att förändra matens näringsegenskaper.

Exempel på livsmedel som tillhör grupp 1 är ägg, torkad frukt, baljväxter, skurna och frysta grönsaker, frukter och bär, förpackade spannmål, färska eller torkade örter, kylt eller fryst kött, svamp och pastöriserade mjölkprodukter.

Grupp 2 - processade kulinariska ingredienser

I grupp 2 används livsmedel från grupp 1 för att skapa kulinariska ingredienser. Det görs genom bearbetningsmetoder som torkning, malning, raffinering och pressning.

Till denna grupp hör till exempel vegetabiliska oljor från solrosfrön, sojabönor och oliver, smör från mjölk, socker från sockerbetor eller sockerrör, stärkelse från majs eller potatis och salt utvunnet från havsvatten.

Grupp 3 - processade livsmedel

Produkter i grupp 3 tillverkas genom att kombinera obearbetade eller minimalt bearbetade livsmedel från grupp 1 och kombinera dessa med ingredienser från grupp 2 som socker, olja och salt. Det gör man för att förlänga hållbarhetstiden och förbättra eller modifiera smaken. I denna kategori har livsmedlen vanligtvis två eller tre ingredienser och kallas ofta för halvfabrikat.

Exempel på livsmedel i denna grupp är konserverade grönsaker, saltade nötter, fermenterade alkoholhaltiga drycker, rökt kött och frukt inlagd i sirap.

Grupp 4 - ultraprocessade livsmedel

I denna grupp förekommer produkter som har fem eller fler ingredienser och som har genomgått en hög grad av industriell behandling.

De är ofta gjorda på industriella ämnen som inte förekommer i maten vi lagar hemma, exempelvis hydrerade oljor, modifierad stärkelse och emulgeringsmedel. Livsmedel från grupp 1 förekommer sällan i grupp 4.

Ingredienser som är vanligt förekommande i Grupp 4 livsmedel kan vara socker, oljor, fetter och salt men även lösningsmedel, förtjockningsmedel, emulgeringsmedel, sötningsmedel, färgämnen, konserveringsmedel och andra tillsatser. Dessa ämnen kan i processen utsättas för hydrering eller andra kemiska modifieringar.

Tillverkningssättet och ingredienserna är valda för att skapa lönsamma produkter med lång hållbarhet och som också är hyperaptitliga (hyper-palatable). Deras smakkombination av fett, socker, kolhydrater och salt samt konsistensen gör att man vill äta mer. Produkterna i denna kategori marknadsför ofta intensivt mot konsumenter. Produkterna är vanligtvis former av snacks eller mellanmål och redo att ätas direkt.

Exempel på ultraprocessade produkter är kakor, godis, margarin, flingor, choklad, läsk och färdigmat som frysta pizzor och andra färdigrätter.

Vill du veta mer om NOVA och hur vår automatisering kan användas tillsammans med märkningar som exempelvis Nutri-Score? Ladda ner vår gratis guide “Hur digitala märkningar kan driva bättre matkonsumtion”.

Nutri-Score uppdaterade i början av 2024 sitt ramverk, läs mer om det i vårt blogginlägg här. FoodFacts har även uppdaterat automatiseringen av Nutri-Score efter den senaste versionen av ramverket.