Förra veckan var FoodFacts CMO Julian Reisz på den Sockerfria dagen som firas 12 oktober varje år och lyssnade på en rad spännande föredrag. Här kommer hans fem viktigaste lärdomar från eventet.

1. Dr. Andreas Eenfeldt, läkare och grundare av Diet Doctor

En balanserad diet med mättnad i fokus kan vara mycket lättare att hålla och även ge ett bättre resultat än LCHF eller keto. Andreas och Diet Doctor har utvecklat en “mättnadskalkylator” för varje livsmedel som visar på hur mättande varje ingrediens är. Läs mer om Diet Doctor här dietdoctor.com/se/.

2. Göran Adlén, föreläsare, författare och trendspanare

Med biohacking kan vi mäta allt från sömnkvalitet till blodsocker. När “experter” ger motsatta råd måste vi själva bestämma utifrån våra värden, både biologiska och moraliska - “What gets measured, gets managed”.

3. Tim Noakes, vetenskapsman och emeritusprofessor

Tim Noakes fick typ 2-diabetes efter att i decennier ha pratat om vikten av kolhydrater för prestation. Han startade då Tim Noakes Foundation med fokus på diabetes för att forska på kopplingen mellan LCHF-kost, diabetes och prestation. I forskningen har det bland annat kommit fram till att LCHF-dieten hjälper kroppen att stabilisera glukosnivåerna i blodet, en nyckel till idrottsprestation.

4. Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och filosofie doktor i molekylär bioteknik

I dagens matlandskap med så mycket ultraprocessad mat på butikshyllorna och vilseledande marknadsföring är det viktigare än någonsin att vi äter naturlig mat som är minimalt processad. Kostfonden som Ann har grundat har bidragit till en rad vetenskapliga studier som undersöker kopplingen mellan kosthållning och hälsa. Läs mer om hennes nya bok Fejkmaten här.

5. Dr. Joan Ifland - expert på bearbetat matberoende

Dr. Ifland har forskat på kopplingen mellan intaget av ultraprocessade livsmedel och människors fysiska och psykiska reaktioner. Slutsatsen är att högt intag av ultraprocessad mat med höga nivåer av salt, fett och socker kan skapa samma beroendetendenser som hos en person med ett drogberoende. Hon säger att vi med dagens västerländska kost skapar en generation med ett matberoende.

“Det jag tar med mig från kvällens event är vikten av att ha bra data tillgängligt och utvecklingen av digitala tjänster för att underlätta i människors vardag. Nu när vi börjar kunna mäta allt fler saker i våra liv öppnar det helt nya dörrar för att fatta bättre beslut och lägga grunden för positiva vanor.”, Julian Reisz, CMO på FoodFacts.

Glöm inte att skriva upp 12 oktober i kalendern inför nästa års event. Läs mer om Sockerfria dagen här och håll utkik efter det inspelade eventet som kommer upp inom kort.

Om du vill diskutera hälsodata, dynamiska taggar och hur matdata kan stötta utvecklingen av digitala hälsotjänster. Hör av dig till oss på Foodfacts på info@foodfacts.se.