Under de senaste åren har det diskuterats om Nutri-Score ska bli den officiella front-of-pack märkningen i EU för kortfattad näringsinformation. Något som den Europeiska kommissionen fortfarande inte har beslutat. Nutri-Score uppdaterade nyligen sin metodik och sitt ramverk för att vara i linje med nya vetenskapliga rön och näringsrekommendationer. Den nya metodiken tillämpas från den 31 december 2023 och framåt. I Sverige idag har vi Nyckehålsmärkningen som Livsmedelsverket står fast vid när det gäller förpackningsmärkning. Nutri-Score kan ge ett mer nyanserat sätt att poängsätta dina produkter eller bedöma ditt sortiment och driva affärsbeslut, även om det inte är godkänt ännu i Sverige att använda på förpackningen. I det här blogginlägget går vi igenom vad den nya metodiken kommer innebära i praktiken för produkters Nutri-Score.

Gäller för nya livsmedel direkt

För nya livsmedel som lanseras på marknaden efter den 31 december 2023 kommer den nya metodiken att tillämpas direkt. För befintliga produkter kommer det dock att finnas en övergångsperiod på två år, som sträcker sig fram till slutet av 2025. Detta ger producenter och konsumenter tid att anpassa sig till de kommande förändringarna.

Mål med uppdaterade Nutri-Score 2023

Uppdateringen av Nutri-Score 2023 har flera mål. Bland annat vill man tydligare särskilja vissa livsmedel som rött kött och fågel, fullkornsbröd med högt fiberinnehåll och vitt bröd. Men också främja drycker med lägre sockerinnehåll och ge en striktare bedömning av produkter med mycket socker. 

Näringsvärdet för Nutri-Score bestäms genom att subtrahera de totala positiva poängen från de totala negativa poängen. Ju lägre poäng, desto bättre är bokstavsbetyget där A är bäst och E sämst. Vill du veta mer om vad Nutri-Score är? Läs vårt inlägg här.

Några av målen för Nutri-Score 2023
  • Förbättring av klassificeringen av fet fisk: För att bättre spegla näringsvärdet och hälsofördelarna hos fet fisk.

  • Tydligare särskiljning mellan brödtyper: Specifikt fullkornsbröd med högt fiberinnehåll jämfört med vitt bröd för att uppmuntra till hälsosammare val.

  • Bättre särskiljning mellan vegetabiliska oljor: För att reflektera olika hälsoeffekter av olika vegetabiliska oljor.

  • Anpassning för produkter med högt sockerinnehåll: Särskild hänsyn tas för att bättre klassificera produkter med högt sockerinnehåll.

  • Differentiering av mjölkprodukter: Särskiljning baserat på mättade fettsyror och kaloriinnehåll för mjölk, samt sockerinnehåll för mjölkbaserade drycker.

  • Ny bedömning av användandet av vissa sötningsmedel: För att anpassa klassificeringen och undvika att främja konsumtionen av sötningsmedel pga produkters Nutri-Score.

  • Förbättrad särskiljning mellan produkter baserat på saltinnehåll

  • Rött kött blir en ny kategori med överlag sämre Nutri-Score än kyckling och fisk

  • Förbättrad särskiljning mellan drycker med olika sockerinnehåll

Uppdatering av kategorier

Kategorin "Frukt, grönsaker, baljväxter, nötter, och raps-, valnöts- och olivoljor" har ändrats till "Frukt, grönsaker och baljväxter". Nötter och specialoljor ingår inte längre i denna positiva komponent. Nötter och frön ingår i en beräkningskategori tillsammans med animaliska och vegetabiliska fetter (inte längre med allmänna livsmedel som tidigare).

Uppdaterad bedömning av salthalt

Negativa poäng (N) kommer nu att tilldelas baserat på saltinnehåll och inte längre på natriuminnehåll, som tidigare var fallet. Denna ändring syftar till att ge en mer exakt bedömning av produkternas näringsinnehåll.

Vill du veta det senaste inom livsmedelsmärkningar? Ladda ner vår guide gratis här.

Vill du veta mer om hur du kan använda Nutri-Score för att analysera och förbättra hela ditt sortiments hälsopåverkan? Boka ett samtal med oss här.


Källor: https://www.eurofins.de/food-analysis/food-news/food-testing-news/nutri-score-update/#:~:text=New%20algorithm%20calculation%20from%2031%20December%202023&text=For%20foods%20already%20on%20the,more%20clearly%20from%20unhealthier%20foods.

https://www.foodnavigator.com/Article/2023/05/01/Nutri-Score-algorithm-update-could-move-milk-based-beverages-from-Nutri-Score-A-to-D

https://nutriscore.blog/2022/08/04/report-of-the-european-scientific-committee-in-charge-of-updating-the-nutri-score-changes-to-the-algorithm-for-solid-foods/

Håll dig uppdaterad

Registrera dig för vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad med det senaste eller anslut till oss på LinkedIn.

FoodFacts Sverige AB

Norrsken House

Birger Jarlsgatan 57C

113 56 Stockholm

Org. nr.559054-2295

Copyright © FoodFacts 2023

Håll dig uppdaterad

Registrera dig för vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad med det senaste eller anslut till oss på LinkedIn.

FoodFacts Sverige AB

Norrsken House

Birger Jarlsgatan 57C

113 56 Stockholm

Org. nr.559054-2295

Copyright © FoodFacts 2023